Ken at Sea

school at sea: help me de oceaan over

wedstrijd zeilen

Een reactie plaatsen

Hoe werkt een zeilwedstrijd? Nou het begint bij de start (waarover ik het volgende keer heb). Als je gestart bent moet je de baan gaan varen. Bij een zeil wedstrijd heb je geen weg die je moet volgen, want het is midden op het water. Dus moet je om boeien heen en als je om alle boeien bent geweest moet je finishen.

Je kunt niet tegen de wind in zeilen. Ik denk dat de meesten dat wel weten maar ik zeg het toch maar. Het werkt namelijk zo dat je als het ware door de wind wordt geduwd. Maar als de wind dan van voren komt kan hij je alleen naar achteren duwen. Het probleem is dan dus dat je naar de eerste boei wilt vanaf de start, maar die ligt tegen de wind in. Wat zeilers dan doen is een beetje schuin tegen de wind in zeilen zodat ze als nog naar voren worden geduwd. En als je dan op die manier een beetje gaat zigzaggen kom je als nog bij de boei. Dit noem je kruisen.

Nu komt het moeilijke, want hoe moet je kruisen? Ga je eerst heel ver naar rechts en dan weer terug naar links of ga je steeds kleine stukjes van links naar rechts? Er zijn oneindig veel mogelijkheden en hoe je het doet hangt af van hoe hard het waait, hoe de startlijn licht, of de wind draait, wat de andere zeilers doen en nog veel meer. Dit beslist dan ook een erg groot deel van de wedstrijd, want als je een beetje slecht kruist en een ander kruist juist weer heel goed dan ligt hij zomaar weer vijftig meter op je voor.

Volgende week post ik een blog over starten.

Auteur: Ken Hesselink

Ik ben Ken, 16 jaar. Ik woon in Geesbrug (een dorp onder in Drenthe). Mijn hobby is wedstrijdzeilen. Op dit moment woon ik op de driemaster Regina Maris en zeil ik met School at Sea van Nederland naar de Cariben/Midden Amerika. Tot 15 april 2017!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s