Bij een zeilwedstrijd start je in een klasse (één soort boot of meerdere tegelijk). De start is bij een groot startschip, waarop alles van de wedstrijd word geregeld. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld: dat de wedstrijd wordt afgelast of dat de baan anders moet komen te liggen. Ook de start wordt hier geregeld, dit wordt aangegeven met vlaggen. Vijf minuten voor de start gaat er een toeter en wordt de klasse vlag gehesen. Elke klasse heeft z’n eigen vlag. De klasse vlag dus. Als de vlag wordt gehesen weten de zeilers dat ze moeten starten. Dan gaat er bij vier minuten nog een vlag omhoog en bij één minuut gaat die weer omlaag. En dan bij de start gaat de klasse vlag omlaag en gaan alle boten zo snel mogelijk over de start lijn.
Die liggen dan al lang te wachten, maar liggen ze wel goed op de start lijn? Dat is afhankelijk van de wind en hoe de startlijn ligt, want de startlijn word er door het startschip elke wedstrijd opnieuw in gelegd. Het ligt niet gewoon vast zoals bij een formule 1 race. Als het startschip de lijn er zo heeft ingelegd dat het ene uit einde van de startlijn veel dichter bij de eerste boei ligt dan de ander. Dan liggen degene die aan de goede kant liggen meteen al voor. Je kunt ook bepalen waar je gaat starten aan de hand van hoe je wilt gaan kruisen. Of als het op sommige plekken meer waait wil je daar zo snel mogelijk heen.
Waar je ook op moet letten is dat je wel een plekje op de start lijn kan vinden, want als andere ook door hebben dat ergens een goed plekje is dan loop je het gevaar dat die er dan eerder dan jij gaan liggen. Dus moet je ook een strategie hebben voor waar je gaat liggen.