Ken at Sea

school at sea: help me de oceaan over

Brief uit Kaapverdië

1 reactie

Hola!  We zijn gisteren aangekomen in Kaap Verdië om een uur of 2 ’s nachts. We zagen al om een uur of 1 de eerste eilanden, maar we moesten eerst tussen een aantal door varen voordat we bij de onze kwamen (São Vicente). Ik was opgebleven met een aantal anderen om het te zien en het was heel gaaf. Er waren een heleboel leuke lichtjes op het eiland en je zag de uitlijning van de bergen, het was heel mooi.

We zijn eerst een nachtje op de anker blijven liggen, waarbij er ook ankerwacht was. Ik had het niet, maar ik heb gehoord dat het niks te maken heeft met op het anker letten. Je moet allerlei dingen schoonmaken en er zijn voor als er iets mis gaat met het anker. Het was ook in groepjes van twee mensen voor twee uur.

De volgende dag (vandaag) hebben we ’s ochtends gezwommen. We hadden een soort tarzan slinger gemaakt met het touw waarmee je de breefok naar voren brast. We sprongen vanuit het kluivernet en vervolgens slingerden we tot ten hoogte van het begin van het midden dek (dat is best wel een slingertje). Het was echt vet gaaf en ik ben drie keer gegaan. Er waren zelfs een paar met z’n tweeën op een slinger gegaan, maar dat leek me nou niet echt fijn. Ook viel Thore de hele tijd met een halve salto op zijn gezicht in het water, het zag er best wel grappig uit.

Daarna hadden we grote schoonmaak. We doen nu een aantal weken achter elkaar aan de zelfde taakjes tijdens de grote schoonmaak, omdat het dan misschien iets sneller gaat, want nu is het nog behoorlijk langzaam. Helaas heb ik het groentenhok. De meeste taakjes zijn niet echt klote: de stuurhut schoonmaken is okay, het dek is wel te doen, over het magazijn valt niet te klagen, maar het groentenhok is vreselijk. Ik wil niet klagen, maar eerst moeten we alles er uit halen, waardoor ik een drie dubbele hernia krijg, waarna we alle groenten omdraaien zodat ze langer goed blijven, waarna we het hok stofzuigen en afnemen met een doekje, waarna we alles er weer in moeten zetten. Het hok is ook echt maar een meter hoog ofzo dus je kunt alleen op je handen en knieën er in zitten en het is echt super goor daarbinnen. En ik heb het voor de komende paar weken.

Na de grote schoonmaak gingen we aan de kade liggen. Veerle, Carolina en ik gingen samen met stuurvrouw Johanna met de rib eerder naar de kade zodat wij de trossen en de loopplank aan konden pakken. We gingen eerst nog een stukje met de rib scheuren, dat was leuk. Wij waren speciaal uitgekozen voor het scheuren, omdat we de keukendienst de dag daarvoor zo geweldig hadden gedaan dus dat was ook leuk.

De keukendienst was echt heel goed gegaan. We hadden de dag van te voren al de kip gemarineerd. Het waren echt enorme stukken een hele dij plus poot en dan te bedenken dat we het grootste deel van de week vegetarisch eten. Dat is dan ook zodat we geld besparen voor goed vlees en dat was dit zeker, het was heel lekker. We zijn echt een uur bezig geweest met de marinade perfectioneren en ondertussen was het al half 12 dus dat was ook wel grappig. De volgende dag hebben we ’s ochtends het ontbijt gemaakt. We waren wel vergeten iedereen wakker te maken, maar dat terzijde. We hebben daarna de lunch gemaakt die warm was, want we eten op het schip altijd ’s middags warm. We hadden: kip, rode linzen met paprika en wortel, rijst gekookt met kokos, een sausje met ui voor over de rijst en een salade met paprika voor de vegas. Het was echt super lekker en zeker vergeleken met de soep die we de dag daarvoor hadden gegeten, want daar zaten serieus gewoon complete aardappelen in.

Dus terug naar Kaap Verdië. Toen we aangelegd hadden, moesten we eerst nog wat andere dingen doen en daarna mochten we de stad in. We moesten wel al om zeven uur terug zijn in plaats van tien uur, omdat ze hier op blonde meiden vallen. Het eiland zelf was qua vegetatie niet veel te zien, want het was eigenlijk vooral heel erg kaal en saai, maar de stad  (Mindelo) daarentegen was super leuk. Alle mensen waren super aardig, iedereen groette ons en iedereen was heel behulpzaam. Wel waren er een aantal bedelaars, maar niet heel veel, want de meeste mensen leken niet erg arm.  Ook waren alle huizen in leuke kleurtjes geschilderd. Het zag er echt super leuk uit. We hebben zelfs een knal roze universiteit gevonden. Naast de gekleurde huizen waren er ook nog een heleboel muurschilderingen die ik erg kon waarderen. Ik hou van muurschilderingen. In een grote markt waar we hadden gekeken waren er allemaal rijen gebouwde vaste kraampjes en daar zaten op sommige muren een stel tegeltjes met daarop een groot met blauw geschilderd schilderij van een plaats in Tenerife dus dat was heel gaaf. We zijn ook nog bij het strand geweest om te zien hoe alle vissers aan land kwamen in allemaal kleine vissersbootjes. Dat was best wel leuk om te zien zoveel bootjes. Ook heb ik een heel leuk oranje tinten gekleurd T-shirt gekocht met daarop de kaart van Kaap Verdië en een haai. Die vind ik wel vet, hoewel ik nu bij deze beschrijving een heel ander beeld krijg bij het shirt dan hoe het er uit ziet dus vergeet die beschrijving maar. Ook zijn we naar een klein museum plus bibliotheek geweest waar ze ook allerlei lokale muziek hadden. Heel veel mensen hadden op het eiland Bob Marley opdrukken op hun kleding en daar klonk de muziek ook naar (of heb ik nu de verkeerde persoon in gedachten).  Ik heb trouwens de laatste tijd aan boord een beetje gitaar gespeeld dus nu kan ik de akkoorden van Jolene en het refrein van Heathens – Twenty One Pilots. Ze hebben hier ook een speciale munt. Ik weet niet hoe je het schrijft, maar het was iets van Doesjdús en één euro is 110 Doesjdúsjes. Ik heb er een paar mee genomen.

Morgen gaan we in pickups het eiland rondrijden en meer dingen doen die ik op dit moment niet weet, maar ik weet wel dat het heel leuk gaat worden.

Groetjes Ken

Auteur: Ken Hesselink

Ik ben Ken, 16 jaar. Ik woon in Geesbrug (een dorp onder in Drenthe). Mijn hobby is wedstrijdzeilen. Op dit moment woon ik op de driemaster Regina Maris en zeil ik met School at Sea van Nederland naar de Cariben/Midden Amerika. Tot 15 april 2017!

One thought on “Brief uit Kaapverdië

  1. Wat een avontuur. En vooral wat fijn dat je het zo naar je zin hebt. Ga zo door Ken. -x-

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s